Yazı İçeriği
Burun Estetiği
Burun, yüzümüzün orta noktasındadır ve bu nedenle görünüşümüz söz konusu olduğunda çok önemlidir. Eğer burnunuzun şekli veya boyutu sizi üzüyorsa, bu durum özgüveninizi ciddi şekilde etkileyebilir. Burun yapısı söz konusu olduğunda birbirinden farklı birçok şekil mevcuttur. Büyük, kalkık, küçük, karga, eğri ya da çengel gibi isimlerle adlandırılan burun kimi zaman kişinin yüzü ile uyumlu olmayabilmektedir. Ancak küçük bir değişiklik ile büyük bir fark yaratmak da mümkündür. Bu da burun estetiği ile gerçekleştirilmektedir.
Burun Estetiği Nedir?
Burun estetiği, yaygın olarak rinoplasti olarak adlandırılır. Burun kemiğini veya kıkırdağı modifiye ederek burun şeklinizi değiştirmek için kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Burun estetiği, plastik cerrahinin en yaygın yöntemlerinden biridir. İnsanlar bir yaralanma sonrasında burunlarını onarmak, nefes alma problemlerini düzeltmek veya doğum kusurlarını gidermek için burun estetiği olmak isterler.
Güzellik anlayışı ve algısı zamanla değişir. Bu algının değişimi, özellikle moda, güzellik ve sağlık sektörlerinde toplumsal eğilimlerden etkilenmektedir. Aynı zamanda burun da dahil olmak üzere tüm yüz özelliklerinin bu değişimlerden etkilendiğini söylemek de mümkündür. 20 yıl öncesine baktığınızda çok küçük bir burun ucu ve dar bir burun köprüsü kişinin güzel bir burnu olduğunu gösteriyordu. Ancak günümüzde doğal güzellik ön plana çıkmaya başladı ve yüz ile daha uyumlu bir burun artık güzel olarak tanımlanabilmekte.
Burun Estetiği Tarihi
Burun estetiği işleminin kökleri M.Ö. 3000 yılına kadar uzanmaktadır. İlk olarak eski Mısır’da görülen burun estetiğinin ilk hali hırsızlık yapan suçlular ve dini ya da politik nitelikteki eylemler için ortak bir ceza olan rinektomiydi. İsminden de anlaşılacağı gibi, rinektomi, burnun çıkarılması anlamına gelmektedir. Eski Mısırlı doktorlar burunların yeniden yapılandırılması için teknikler geliştirdiler ve hiyerogliflerde işlemi ayrıntılı olarak anlattılar. Daha sonra ise kaynaklarda Hindistan’da burun düzeltme ile uğraşıldığı görülürken, Roma İmparatorluğu’nun da MÖ 276 – MS 476 yıllarında tıbbi metinlerle burun estetiği işlemini uyguladığı bilinmektedir. Aulus Cornelius Celsus tarafından yazılan De Medicina (Tıp Üzerine) kitabında burun ve diğer vücut kısımlarının yeniden yapılandırılması için ayrıntılı cerrahi prosedürler açıklanmıştır.
- yüzyılda Hindistan’da ilk yapay burun yapılmış, sonrasında ise 19. yüzyılda ilk olarak genel anestezi ile burun ameliyatı gerçekleştirilmiştir. 20. yüzyılın başlarında ise ilk açık burun estetiği yöntemi kullanılarak işlem günümüze kadar gelişerek gelmiştir.
Burun Estetiği Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Burun estetiği ameliyatı olmaya karar verdiyseniz, burnunuzun nasıl görüneceği ve ameliyatın kendisi hakkında çok şey düşünüyorsunuz demektir. Ameliyattan önceki ve sonraki günlerdeki ve haftalarda dikkatli olunması gereken çok şey var. Bu nedenle, her şeyi mümkün olduğunca sorunsuz şekilde planlanabilmeniz için önceden bilgi edinmeniz çok önemlidir. Ameliyattan önce bilmeniz gereken önemli şeyler şunlardır:
Sigara İçmeyi Bırakın
Sigara içiyorsanız, ameliyattan birkaç hafta önce sigarayı bırakmak son derece faydalı olacaktır ve bundan birkaç hafta sonra da içmemeye devam edebilirsiniz. Ameliyatın ardından burnunuzun tamamen iyileşmesi için cildiniz yeterli kan akışına ihtiyaç duyar. Ne yazık ki, sigara içmek kan akışını engellemektedir.
İlaçlarınızı Bildirin
Sigaraya ilaveten, iyileşme sürecine müdahale edebilecek bazı ilaçlar da vardır. Bu nedenle cerrahınıza reçeteleri, reçetesiz ilaçları ve aldığınız besin takviyelerini belirtmelisiniz. Kan sulandıran aspirin benzeri ilaçlar da sigara gibi 2 hafta öncesinde bırakılmalıdır.
Sabırlı Olmanız Gerektiğini Bilin
Burnunuz hemen hayal ettiğiniz gibi görünmeyecektir. Şişliğin çoğunun dağılması birkaç hafta sürebilir. Tam iyileşme için 6 ay 1 yıl arasında beklemeniz gerekmektedir.
Burun estetiği yaptıracaksanız tüm bunların öncesinde doktorunuzla görüşmeniz ve gerçekten burun estetiğine ihtiyacınızın olup olmadığını araştırmanız önemlidir. Aynı zamanda sonuçlardan tatmin olup olmayacağınız konusunda da kendinizle yüzleşmeli, burun estetiğinin hayatınızı tamamen değiştireceğini ve hayallerinizin gerçekleşmesi için gerekli olduğu gibi gerçekçi olmayan beklentilerden uzaklaşmalısınız. Burun estetiği konusunda karar verirken birkaç doktorla görüşmek fikirlerinizin şekillenmesi için önemlidir.
Kimler Burun Estetiği İçin Uygundur?
Burunda nefes almayı zorlaştıracak tıbbi sorunları bulunan, kaza sonrasında deforme olmuş burnun düzeltilmesini isteyen, burnunun şeklinden ve görünüşünden rahatsız olan, burun gelişimi tamamlanmış, genel sağlığı iyi herkes burun estetiği ameliyatı olabilir. Burun estetiğini tercih etmek için birçok farklı sebep bulunmaktadır. Bu sebepleri doğuştan gelen veya sonradan oluşan sorunlar olarak ayırmak mümkündür:
Doğuştan Gelen Sorunlar
Bazı ailelerde ve toplumlarda genetik olarak burun şekli güzel olmayabilir. Anne ve babasının burnu büyük ve kemerli olan, diğer akrabaları da benzer burun tiplerine sahip olan bir kişinin burnu da benzer şekilde olacaktır. Aynı zamanda ülkemizin geçmiş çağlardan beri göç yolları üzerinde olduğunu düşünürsek farklı burun şekillerine rastlamak şaşırtıcı değildir.
Sonradan Oluşan Sorunlar
Burnun şeklini sonradan bozan ve deforme olmasına neden olan en önemli nedenler arasında kaza ya da travmalar yer almaktadır. Özellikle çocukluk çağında gerçekleşen düşme gibi sorunların burunda şekil bozukluğuna neden olabileceği bilinmektedir. Burnun kırılması sonucunda gerekli zamanda müdahale yapılmaması da burnun gelişiminin olması gerektiğinden kötü biçimde gerçekleşmesi mümkündür. Bu tip kazalarda burnun şeklinin bozulmasının yanı sıra sağlıklı nefes alamama gibi problemler de ortaya çıkmaktadır.
Erişkinlik yaşında gerçekleşen kaza ve travmalarda da burun aynı şekilde etkilenmektedir. Özellikle boks gibi spor dallarıyla uğraşan kişilerde burun deformelerini görmek çok daha kolaydır. Nadir olmakla beraber burun tümörleri ve tümörün çıkarılması için gerçekleştirilen ameliyatlar da burun şeklini bozabilmektedir.
Burun Tipleri
Ülkemiz geçmiş tarihler boyunca göç yollarının üzerinde olması nedeniyle farklı gen yapısına ve bu nedenle de burun tipi olarak birçok farklı varyasyona sahiptir. Burun şekli olarak birçok farklı tip bulunmakla beraber yine de en çok görülen burun tiplerinden kısaca bahsetmek çok daha doğru olacaktır:
Kalın derili burun: Burun tipleri arasında kalın derili burun en fazla problemi olan burundur. Aynı zamanda burun estetiği söz konusu olduğunda da sorunlara neden olabilmektedir. Diğer yandan deri kalınlığının herkeste farklı olduğunu bilmek gerekir. Kalınlık ne kadar fazlaysa ameliyat ve iyileşme de o kadar zor olmaktadır. Kalın derili burunlar genellikle yağlıdır ve bu nedenle de ödem tutma şansı daha fazladır. Bu da iyileşme sürecinin uzamasına neden olmaktadır. İç dokular iyileşse bile ödem dışarıdan görülecek ve bu da moral bozucu olacaktır. Bu durumda hastanın burun tipini bilmesi ve buna göre beklentiye girmesi önemlidir. Diğer yandan ameliyatın ardından tam iyileşme gerçekleştiğinde istenen sonuç ortaya çıkacaktır.
Uzun burun: Yüz incelendiğinde orantılı bir görünüm için üst, orta ve alt bölümlerin birbirine eşit olması gerekmektedir. Yine de doğuştan bu yüksekliklerin birbirlerine eşit olmaması mümkündür. Bu durumda burnun olduğu bölüm daha uzunsa veya diğer bölümler daha kısaysa burnun uzun görünmesi alışıldık bir durumdur. Ancak burun estetiği burnun kendi bölgesinin dışına taşması durumunda gerçekleştirilmektedir.
Kısa burun: Uzun burun sorununun tersi olarak yüzün orta bölümünün diğer bölümlerden kısa olması durumunda burun kısa görünmekte, oran eşit olsa bile burnun kısa görünmesi durumu da mümkün olmaktadır. Ameliyatla bu sorunun düzeltilmesi mümkündür.
Eğri burun: Burun estetiği yaptırmak isteyen kişilerin büyük bir çoğunluğunun burun içinde veya hem burun içi hem de burun dışında eğrilik olduğu bilinmektedir. Bu durumda burun estetiği yapılırken sadece burun görünümü değil, nefes alma işlevi de düzeltilmektedir. Bu tip hastalarda tek taraflı veya çift taraflı nefes alma sorununun görülmesi mümkündür. Burun estetiği ile bu durum çözümlenerek hem içeriden hem de dışarıdan düzeltme sağlanmaktadır. Böylelikle kişi hem doğru nefes alır hem de burun görünümü iyileşir.
Kemerli burun: Burun sırtı normal şartlar altında yukarıdan aşağıya eğimli veya düz çizgi şeklindedir. Bu çizgideki kemiklerin yukarıya doğru çıkıntı yapması durumu kemer ve bu tip burunlar da kemerli burun olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde bu tip burunlar Karadeniz bölgesinin karakteristik özelliği olarak bilinir.
Semer burun: Kemerli burnun tersi olan semer burun kemiklerin doğuştan ya da kaza gibi travma sonucunda içe doğru çökük olması anlamına gelmektedir. Genellikle boksörlerde görülen bir durum olsa da burun estetiği sonrasında burun sırtının çökmesi sonucunda da oluşması mümkündür.
Erkek Burun Estetiği
Erkeklerde burun estetiği planlanırken burnun erkeksi özelliğini kaybettirmeyecek şekilde düzenlenmesi önemlidir. Burun yüz şeklini değiştirebileceğinden kadınsı bir burun kişinin rahatsız ve mutsuz olmasına neden olabilir.
Burun Estetiğinde Genel Prensipler
Burun estetiği söz konusu olduğunda yapılacak yeni düzenlemelerin kişinin yüz hatlarıyla uyumlu olması ve doğal görünmesi önemlidir. Burun estetiği yaptırdığı belli olsun isteyen hasta sayısı çok azdır ve genel olarak hastalar estetik yapıldığı belli olmasın istemektedir. Bu noktada doğal görünüm sunmak önemlidir.
Burun estetiğinde ana fikir burnun var olduğu durumdan daha kötü hale gelmemesini sağlamaktadır. Bu nedenle de burnun ana çatısına zarar vermemek, alınmaması gereken dokuları almamak ve şekillendirerek düzeltmek önemlidir. Bazı ameliyatlarda bu tip konulara dikkat edilmediğinden istenmeyen bir görünüm oluşabilmektedir.
Burun estetiği yapılırken en önemli konu nefes alma fonksiyonunu korumaktır. Kişinin nefes alma fonksiyonuna zarar vermeden güzelleştirme işlemini gerçekleştirmek gerekmektedir.
Burun estetiği ameliyatları söz konusu olduğunda burun içindeki kemik ve kıkırdaklara müdahale edilebilir. Ancak burun derisine müdahale etmek istenmeyen sonuçlara ve kalıcı izlere neden olacaktır. Aynı zamanda kemik ve kıkırdakların düzeltildikten sonra burun derinin yeni şekle çok bol gelmesi mümkündür. Bunu önlemek için çok büyük değişiklikler yapmamak ve ufak değişikliklerle burnu güzelleştirmek gerekir.
Burun Estetiği Öncesi Değerlendirilen Ana Yapılar
- Burun ucu ve dudak arasındaki açı. Erkeklerde 90 derece, kadınlarda ise 110 derece olması estetik açıdan tercih edilen değerlerdir.
- Burun ucunun genişliği, burundaki kıkırdakların yerleşiminin yanı sıra simetrisi ve büyüklükleri.
- Buruna yandan bakıldığında belli olan, kemik ve kıkırdaktan oluşan kamburumsu yapının olup olmadığı.
- Burun genişliği ve burnun alınla yaptığı açı.
- Her iki burun deliği için de ayrı ayrı nefes alma fonksiyonu değerlendirmesi.
Nefes Alma Şikayetlerinin Nedenleri
- Nefes almayı engelleyen en önemli nedenler arasında septum deviasyonu sorunu gelmektedir. Septum deviasyonu burnun orta hattını oluşturan, kemik ve kıkırdaktan oluşan septumdaki eğrilik nedeniyle burun deliklerinin birinden nefes alma işleminin zorlaşması ile ortaya çıkmaktadır. Semtumdaki eğrilik burun estetiği ameliyatı ile düzeltilebilirken, kimi zaman kulak ya da kaburgadan alınan kıkırdak ile burnun yeniden şekillendirilmesi sonucunda düzelebilmektedir.
- Burun ucunun burun sırtı ile birleştiği yerde hava akımının geçiş noktasında göle görülmeyen ancak derin nefes alındığı zaman ortaya çıkan bir problem olabilmektedir. Bu gibi bir durumda güçlü nefes alırken burun kanatları içe doğru çökmekte ve nefes almayı zorlaştırmaktadır.
Burun Estetiği Kaç Yaşında Yapılabilir?
Burun estetiği ameliyatı 18 yaşından itibaren isteyen her kişiye uygulanabilmektedir. Burada önemli olan nokta yüz gelişiminin tamamlanmış olmasıdır.
Kimler Burun Estetiği Ameliyatı Yapabilir?
Burun estetiği ameliyatı estetik ameliyat türlerinden biridir ve bu nedenle de estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmalıdır. Ancak eğer burunda nefes alma fonksiyonunda bozukluk varsa kulak burun boğaz uzmanlarının ameliyatta bulunması gerekmektedir. Ancak çoğu zaman burun estetiği yaptırmak isteyen kişilerde hem şekil hem de nefes almada problem olduğundan dolayı her iki uzman da her iki konuda uzmanlaşmış olabilmektedir.
Kişiler genellikle en iyi burun estetiği doktoru ile alakalı araştırma yapmaktadır. Ancak bu konuda uzmanlaşmış onlarca doktor bulunmaktadır. Aslında hasta için en iyi doktor onu en iyi anlayan kişidir. Çünkü burun estetiği ameliyatında da diğer estetik işlemlerde olduğu gibi hastanın doktor ile anlaşması, isteklerini rahatça söyleyebilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda iyi bir doktor hastasına neler yapılabileceğini ve nelerin yapılamayacağını söyleyen kişidir.
Photoshop Kullanımı
Burun estetiği ameliyatı söz konusu olduğu zaman photoshop programının kullanılması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Ancak burada hastaya ameliyat sonrasında burnunun görsellerdeki gibi olacağını söylemek tam anlamıyla doğru değildir. Çünkü ameliyat öncesinde burun derisinin kalınlığı ya da kıkırdak oluşumlarının yerleşimi gibi bilinmeyen birçok nokta vardır. Bu nedenle hastanın hayal kırıklığına uğramaması açısından yapılacak en doğru şey daha önce ameliyat olmuş kişilerin fotoğraflarını göstermek ve değişimin anlaşılmasını sağlamaktır.
Burun Estetiği Fiyatları
Burun estetiği fiyatları en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Ancak bu noktada tek bir fiyat vermek doğru değildir. Çünkü burun estetiği fiyatları doktora, hastaneye ve burun estetiği için kullanılacak teknikler de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetiği ameliyatı burun ameliyatı olarak da bilinmektedir. Burun ameliyatı burun ile alakalı tüm ameliyatları kapsayan geniş bir terimdir ve bu nedenle kullanılması doğrudur.
Burun Ameliyatının Genel Özellikleri
- Burun estetiği işlemi genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Lokal anestezinin de kullanılması mümkündür. Ancak ameliyat sırasında hastanın bilinci açık olduğundan psikolojik olarak sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle de tercih edilmez.
- Burun ameliyatı yaklaşık 2 saat süren bir işlemdir. Ancak ameliyat sırasında kulak ya da kaburgadan kıkırdak almayı gerektirecek bir durum varsa ameliyat süresinin uzaması da mümkündür.
- Burun estetiği ameliyatı kapalı ve açık teknik olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Kapalı burun estetiğinde burunda herhangi bir kesi olmadan burun deliklerinden girilerek işlem yapılmaktadır. Açık burun estetiğinde ise burun komple açılmakta ve bu sayede dokulara ya da kemiklere rahatça ulaşılabilmektedir. Çoğu zaman açık burun estetiği en çok tercih edilen yöntemdir ve ayrıntılı ameliyatların olmazsa olmazıdır. Açık burun ameliyatının en büyük dezavantajı ise iki burun deliğinin arasında bulunan kısımda küçük bir yara izi bırakmasıdır.
- Burun ameliyatı gerçekleştirilirken burnun içine ortasında kanal bulunan ve nefes almayı zorlaştırmayan silikon tamponlar yerleştirilmektedir. Tampon ameliyattan 1 hafta sonra alınmakta, silikon malzeme olması nedeniyle acı vermeden burundan kolaylıkla çıkarılmaktadır.
- Burun estetiği ameliyatı sonrasında oluşturulan yeni yapının korunması ve burun derisinin yeni yapıya adapte olabilmesi açısından atel kullanılmaktadır. Atel de bir hafta sonra alınmakta ve aynı gün burun ucundaki dikişler de alınarak bantlar yenilenmektedir. Yenilenen bantlar burunda 1 hafta daha kalmaktadır.
- Ameliyat sırasında burun bölgesine uzun süreli ağrı kesiciler enjekte edilmekte, bu nedenle ameliyat sonrasında hastada ciddi ağrılar oluşmamaktadır. En çok ağrının ilk 24 saatte olduğu düşünülürse hasta bu süreci çok rahat atlatmaktadır. 24 saatin ardından ise reçete edilen ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.
- Burun ameliyatının ertesi günü göz çevresinde şişlik ve morarma olması beklenen bir durumdur. Ameliyatın sonrasında uygulanan buz ve kremler ile bu sorunlar 2-3 gün içinde azalmaktadır.
- Ameliyatın ardından ilk günler ve haftalarda burun içindeki ödem ve kabuklanma nedeniyle nefes almanın zorlaşması mümkündür. Bu dönemde sprey ve bazı kremler ile sorunun giderilmesi kısa sürmektedir.
- Burun estetiği ameliyatından 2 hafta sonrasında burun üzerinde bulunan tüm bantlar alınmakta ve hasta bu süreden sonra burun masajına başlatılmaktadır. Herhangi bir nemlendirici krem kullanarak aşağı yukarı hareketlerle uygulanan burun masajı burundaki ödemin atılmasını ve şişliğin inmesini sağlamaktadır. İlk aylarda burundaki şişlik göz korkutucu olabilse de talimatlara uymanız durumunda yavaş yavaş burnun tam haline aldığı görülecektir.
- Ameliyattan 1 ay sonra ödemler atılarak şişlik büyük oranda geçmekte, 6 ayda şişlikler tamamen inmektedir.
- Burun ameliyatı sonrası kontroller 1. ve 6. aylarda yapılmaktadır.
Burun Ameliyatı Teknikleri
Burun estetiği ameliyat teknikleri çok merak edilmektedir. Ancak bu teknikleri uzun uzun anlatmak gerekli değildir. Çünkü her hastanın burun yapısı farklı olduğu için uygulanacak teknik de çoğu zaman kişisel olmaktadır. Ancak yine de genel teknikler konusunda verilebilecek genel bilgiler şöyledir:
Açık Teknik
Açık teknik kullanılan burun estetiği ameliyatlarında iki burun deliği arasında bulunan ve kolumella olarak bilinen noktada küçük bir kesi yapılmakta, sonrasında ise burnun üst dokusu yukarı doğru kaldırılarak burnun tümünün açığa çıkması sağlanmaktadır. Böylelikle kemik, kıkırdak ve yumuşak doku düzeltmeleri yapılabilmektedir.
Kapalı Teknik
Kapalı burun estetiği ameliyatında kolumella kesilmez, işlem için herhangi bir burun deliğinden girilerek kesiler içeriden yapılır.
Burun Ameliyatında Tampon Kullanımı
Burun estetiği ameliyatı söz konusu olduğunda en çok korkulan durumlar arasında tamponun yerleştirilmesi ve alınması bulunmaktadır. Önceki yıllarda tampon metrelerce gazlı bezin burun içine yerleştirilmesi ile yapıldığından hasta için alınması sırasında sancılı bir süreç yaşanmaktaydı. Ancak günümüzde burun estetiği için silikon tamponlar kullanılmakta ve bu tamponlar kolaylıkla burundan alındığı için herhangi bir acıya neden olmamaktadır. Tampon burun estetiğinden 1 hafta sonra çıkarılmaktadır.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası
Burun estetiği ameliyatının ardından en az 1 gece hastanede kalmak önemlidir. Bu sırada hasta gözlem altında tutulur ve rahat etmesi sağlanır. 1 hafta boyunca atel ve silikon kullanımı gereklidir. Hastaların doktorlarının talimatlarına uyması çok önemlidir.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun estetiği ameliyatı sonrası özellikle ilk hafta silikon tamponun iyi temizlenmesi çok önemlidir. Böylelikle nefes alma problemi yaşanması ihtimali azalmaktadır. Şişliklerin azalması ve kısa sürede iyileşme için 2-3 gün buz uygulaması yapılması gereklidir. Morluklardan da bu sayede kurtulmak mümkündür. İlk 1 ay vücut teması gerektiren spor aktiviteleri engellenmeli, ağırlık kaldırma ya da tenis gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır. Bu tip aktiviteler burunda kanamaya neden olabileceğinden iyileşme sürecini olumsuz etkileyecektir. Ancak ikinci haftadan itibaren çok ağır olmayan egzersiz yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yürüyüşe ise ameliyattan sonraki 2-3 gün içinde başlanabilir.
Burnun yapısının bozulmaması için ilk 6 ay gözlük kullanmamak gerekir. bunun yerine lens kullanımı çözüm olacaktır. Gözlüğün ağırlığı burun kemiğinde baskıya neden olarak burnun şeklinin değişmesine neden olabilir. Ödemin oluşmaması için ise sauna, hamam ya da solaryum gibi işlemlerden uzak durulması gerekmektedir. Deniz ve havuza girmek için de 1 ay beklenmesi, atel çıkarıldıktan sonra duş alınması önemlidir.
Darbelerden Korunma
Burun ameliyatı sonrasında dokuların hasar görmemesi ve kaynaşması adına sert darbe almamaya özen göstermek gerekir.
Burun Estetiği Ameliyatına Bağlı Riskler
Cerrahi söz konusu olduğunda risksiz işlem yoktur. Ancak doktorunuzun riskleri bilmesi ve buna göre önlem alması işinizi kolaylaştıracak, risk görülme ihtimalini en aza indirecektir. Diğer önemli konu ise herhangi bir komplikasyonda doktorunuza danışmanızdır.
Erken Dönem Sorunlar
Kanama: Burun estetiği ameliyatı sonrasında burun deliklerinden hafif kanlı sızıntı olması beklenen bir durumdur. Bu kanama ameliyattan sonraki ilk saatlerde burun ucuna yerleştirilen gazlı bezlerle kontrol altına alınmaktadır. Sızıntı ilk 24-48 saatte azalmakta, zamanla sarıya doğru renk değiştirmektedir. Burun kanaması genellikle görülmese de ameliyatın ardından bu durumun oluşması mümkündür ve damlama şeklinde bir kanama söz konusu olursa müdahaleye gerek yoktur. Kanama riskini azaltmak için aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçlar daha önce de bahsettiğimiz üzere kullanılmamalıdır.
Enfeksiyon: Burun ameliyatının ardından enfeksiyon görülme riski nadirdir. Ancak yine de böyle bir risk olduğunu bilmek, burnu doktorunuzun talimatları doğrultusunda temiz tutmak gerekir. Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde antibiyotik kullanımı ile risk en aza indirilmektedir.
Darbeye bağlı burun şeklinde deformasyon: Burnun şekline etki edecek sertlikteki darbeler sorun yaratabilmektedir. Bu nedenle hastanın darbelere karşı dikkatli olması gerekir. Bu tip bu durum meydana geldiğinde ise vakit kaybetmeden doktorunuza haber vererek müdahale yapmasını beklemelisiniz.
Geç Dönem Sorunlar
Solunum sorunları: Nefes alma ile alakalı problemler ameliyat ile alakalı olabileceği gibi, ameliyat öncesinde bu tip sorunlar olduğunun bilinmemesi ya da ameliyat sırasında yapılan işlemlerle bu sorunun ortaya çıkabilmesi mümkündür. Diğer yandan alerji de solunum sorunlarına neden olabilmekte, mutlaka tedavi gerekmektedir.
Burun şeklinin istendiği gibi olmaması: Ameliyat sonrasında erken iyileşme döneminde şişlikler hala belirli bir oranda vardır ve bu da burnun tam şeklinin görülememesine neden olur. Genellikle bu aşamada hastalar burunlarının istedikleri gibi görünmediğini düşünür. Aynı zamanda eski buruna alışmış olmak da yeni burnu benimsememeye neden olabilir. Bu nedenle hastaların tam iyileşme süresinin 6-18 ay olduğunu bilmesi, burnun 1 sene sonrasında tam oturacağını kabullenmesi önemlidir. Ancak yine de burun hastanın istediği gibi olmazsa veya komplikasyon oluşursa revizyon burun estetiği ile sorunlar düzeltilebilmektedir. Doktorun yapması gereken ise hastaya tüm süreci anlatarak sabırlı olmasını istemektir.
His değişimi: Estetik burun ameliyatı sonrasında dokularla beraber ince sinir liflerinin de kesilmesi geçici his kaybına neden olmaktadır. Kalıcı his kaybı nadir de olsa gözlemlenebilmektedir.
Doku kaybı: Burun ameliyatı sonrası kimi zaman ameliyattan kaynaklı olarak kimi zaman ise kötü yara bakımından dolayı bağlı olan kemikteki kırıkların ayrılması ya da iyileşmenin gecikmesi olasıdır. Özellikle sigara içilmesi bu durumun en önemli nedenleri arasındadır. Burundaki bazı bölgelerin geç veya anormal iyileşmesi de mümkündür. Bu tip durumlarda ciltte deri veya doku kaybı oluşabilmektedir. Böyle bir sorun yaşanması durumunda doktorunuz ile irtibatı koparmamalı ve pansumana devam etmelisiniz.
Revizyon Rinoplasti (Burun Estetiği)
Burun estetiği ameliyatı sonrası sonuçtan memnun kalmama ya da komplikasyon oluşumu nedeniyle revizyon burun estetiği yapılabilmektedir. Bu tip bir durumda yeniden burun estetiği yapılmakta ve sorunlar düzeltilmektedir.
Burun Masajı Nedir?
Burun masajı ameliyat sonrasında ödemlerin hızlı çözülmesini sağlayan bir uygulamadır. Hastanın kendisi bir nemlendirici krem ile aşağıdan yukarıya doğru çok baskı uygulamadan yapmalıdır. Günde 2 defa 2 dakika burun masajı ödemin çözülmesi için yeterli olmaktadır. Ancak burun masajı her burun estetiği ameliyatı sonrası önerilmez, bazı durumlarda sakıncalı bile olabilir. Bu nedenle öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
Burun Estetiği İle Alakalı Diğer Konular
Burun ameliyatı çok geniş bir konudur ve bu nedenle birçok merak edilen soru bulunmaktadır. Bu başlık altında bazı soruları detaylı olarak yanıtlayacağız.
Burun Ucu Estetiği (Tipplasti) Nasıl Yapılır?
Burun ucunun düşmesinin nedenleri arasında ilk sırada burun kemik kıkırdak yapısının burun derisini taşımakta yetersiz kalması bulunmaktadır. Vücuttaki tüm doku ve organları yer çekimine karşı ayakta tutan dokular vardır ve bazı durumlarda bu dokular yetersiz kalarak yer çekimine direnemeyebilir.
- Yaş ilerledikçe burun kemikleri ve kıkırdakları incelir ve burun derisi elastikiyetini kaybeder. Bu gibi bir durumda deri altı ve kıkırdaklar arası bağ dokunun yeterince güçlü olmaması ya da gücünün zamanla azalması mümkündür. Böylelikle burun ucu zamanla aşağıya doğru sarkar ve burun dudak açısı daralır. Aynı şekilde dudaklar da inceldiğinden bu durum fark edilmese de dokuları sıkılaştırmak için burun ucu ameliyatı tercih edilmektedir.
- Burun travmaları burundaki kıkırdak kemik yapısına zarar verebilmekte, burnun desteğindeki kayıpla beraber burun ucu aşağıya düşebilmektedir. Burun ucunun aşağı doğru yer değiştirmesi genellikle asimetrik olduğundan gözle görülür ve sorun yaratır. Bu tip sorunlarda burun ucu estetiği ile kıkırdaklara yeniden şekil verilerek, eksik kıkırdak olması durumunda kulak ya da kaburgadan kıkırdak temin edilir ve burun ucu düzeltilir.
- Bazı kişilerin burun ucu genetik olarak düşüktür ve bu şekilde doğarlar. Bu nedenle estetik ameliyat tercih ederler ve burun estetiği ameliyatı genellikle yeterli olur. Ancak burun derisi kalınsa ve burun büyükse ameliyatın ardından burun ucunun aşağıya doğru yer değiştirmesi görülebilir. Bu nedenle büyük burunların bu tip bir problem yaşamaması için makul oranda küçültülmesi gerekmektedir.
Burun ucundaki düşüklük, genişlik, asimetri gibi şikayetler burun ucu estetiği ile düzeltilebilmektedir. Bu işlemde ise burunda bulunan kemik yapıya ve septuma dokunmadan sadece burun ucu kıkırdak doku ele alınmaktadır. Burun ucu ameliyatı klasik burun estetiğinden daha kısa sürmekte, ameliyat için lokal anestezi tercih edilmektedir. Ameliyatın ardından morluk çok fazla görülmemekte ve şişliklerin daha az olduğu gözlemlenmektedir. İyileşme süresi de aynı oranda daha kısadır.
Ameliyatsız Burun Estetiği
Burun estetiği söz konusu olduğunda ilk akla gelen yöntem ameliyattır. Aslında tüm estetik işlemler için böyle bir tabu söz konusudur. Ancak estetik yapılmasının amacı kişinin daha güzel görünmesini sağlamak ve mutlu olmasına yardımcı olmaktır. Elbette bunun için ameliyat tek seçenek değildir. Çoğu estetik işlemde olduğu gibi burun estetiği de ameliyatsız olarak gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle bıçak altına yatmak istemeyen, daha sonra bu değişimden memnun olmayacağını düşünen veya sonucu hemen görmek isteyen kişiler için ameliyatsız burun estetiği iyi bir seçenektir. Ancak ameliyatsız burun estetiği her burun için uygun değildir. Daha çok küçültme ya da büyütmeye gerek duyulmayan burundaki hafif sorunlar, kırışıklıklar ya da çıkıntılar için uygun bir işlemdir.
Ameliyatsız burun estetiğinin en büyük avantajı genel anestezi gerektirmemesi ve sonuçların hemen görülmesidir. Aynı zamanda kısa süren bir işlem olması nedeniyle çok az vakti olan kişiler bile bu uygulamayı tercih etmektedir. Ameliyatsız burun estetiği dermal dolgu maddeleri kullanılarak yapılmaktadır ve bu dolgular yararlı, kaliteli ve hemen sonuç veren materyallerdir. Burun dolgusunun kalıcılık süresi 6-24 ay arasında değişmekle beraber kalıcı bir işlem değildir. Kalıcılığın arttırılması için tekrarlayan işlemler gerekmektedir.
Burun dolgusu nerelere yapılır?
2 göz arası bölgede bulunan, burun kökü de denilen çukurun doldurulması için
Burun alt kısmında bulunan çukurların doldurulması için
Burun sırtındaki eğriliklerin düzeltilmesi için
Ameliyatsız burun estetiği için kullanılan dolgu kimler için uygun değildir?
Kalın deriye sahip büyük burunlar
Çok yüksek kemere sahip olan burunlar
Burun estetiğinde dolgu yönteminin kullanılmasının nedeni ufak tefek düzensizliklerin giderilmesidir. Aynı zamanda burun estetiği ameliyatı sonrasında oluşan bazı düzensizlikler de bu yöntemle daha iyi hale getirilebilir ve böylelikle hastanın moralinin yükselmesi sağlanır.
Ameliyatsız burun estetiği söz konusu olduğunda az da olsa kullanılan bir diğer yöntem de iple asma tekniğidir. Daha çok yüz için kullanılan bu yöntem burun ucunun kaldırılması için de kullanılmaya başlanmıştır. Ancak kalıcı değildir ve her burun için uygun olmamaktadır. İşlem sırasında burun kökünde bulunan kemik zarından geçirilen ip burun ucu kıkırdaklarından geçirilerek burun ucu istenen ölçüde yukarı kaldırılır.
Ameliyatsız burun estetiğinde botoks da burun ucunun konuşurken oynaması nedeniyle uygulanmakta, ilgili kasa botoks işlemi yapılarak burnun yukarı kalkmış gibi görünmesi sağlanmaktadır.
Doğal Burun Estetiği
Doğal burun estetiği kavramı son zamanlarda çok sık duyulmaya başladı. Daha önceki yıllarda yapılan burun estetiği işlemleri hemen belli olur ve herkes tek tip burun ile aynı doktorun elinden çıkmış gibi görünürdü. Ancak günümüzde hastalar doğal burun isteği ile doktora başvurmaktadır. Bu tip durumlarda hastanın yüz şekline uygun, estetik olduğu anlaşılmayacak ve solunum sorunları yaratmayacak bir planlama yapılmaktadır. Böylelikle çok profesyonel olmadıkça hiçbir göz burnun estetikli olduğunu anlayamaz ve bu da hastanın sosyal yaşamında rahat olmasını sağlar.
Burun Estetiği ve Sık Sorulan Sorular
Burun estetiği ameliyatı söz konusu olduğunda ameliyat öncesi ve sonrası hastaların aklına takılan birçok soru mevcuttur. Aşağıda bu sorulara yanıt vereceğiz.
Burun estetiği sonrası dikiş alımı nasıldır?
Burun estetiğinde açık teknik kullanılan ya da burun kanatları küçültülen hastalarda dikiş alımı işlemi en erken ameliyattan 5 gün sonra ideal olarak ise 1 hafta sonra alınmaktadır. Dışarıda bulunan dikişler alınsa da burun mukozasında bulunan ve içte kalan dikişler kendiliğinden düşmektedir.
İşe ne zaman geri dönebilirim?
Burun estetiği işlemi için yatak istirahatine gerek yoktur. Eğer işiniz görsellikle alakalı değilse ve masa başı bir işte çalışıyorsanız ameliyattan sonraki dördüncü günde işinize geri dönmenizde sakınca yoktur. Ancak 1 haftalık dinlenme sonrasında işe dönmek çok daha konforludur ve tercih edilmektedir. Ameliyattan sonraki 1 haftada kontroller yapılmış, atel ve tampon çıkarılmış olur. Bu nedenle daha az sorun yaşarsınız.
Rinoplasti sonrası burnum son halini ne zaman alacak?
Burun estetiği sonrasında atel ilk alındığında çok fazla şişlik bulunmaktadır. Ancak ameliyattan sonraki 1 ayda şişlikler neredeyse tamamen yok olur ve burun ameliyatlı gibi görünmez. Ancak burnun tam halini alması ve iyileşme sürecinin tam olarak tamamlanması için 1 sene gereklidir. Ameliyattan sonra 1. ay ile 12. ay arasında burun görsel olarak birbirinden çok farklıdır ve fotoğraflar bunu gösterir.
Burun estetiğini yaparken kemik kırıyor musunuz?
Her kişi için burun estetiğinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kemerli bir burun söz konusu olduğunda burun üzerinde çıkıntı yapan kemik özel aletlerle tahta oyar gibi alınır ya da törpülenir. Sonrasında ise kemiği inceltmek için yanlardan yeşil ağaç kırığı yapılarak içe doğru eğim verilir. Böylelikle daha estetik bir görünüm elde edilmiş olur. Çok eğri olan burunlarda ise kemikler kırılmadan eğim düzeltilemez. Ancak burun sırtına müdahale gerektirmeyen estetik işlemlerde kırma işlemi söz konusu değildir.
Burun estetiği ile burun deliklerim eşitlenir mi?
Burun estetiği ameliyatının en zor kısmı burun deliklerinin eşitlenmesidir. Ameliyattan önce de eşit olmayan burun delikleri ameliyat sırasında birbirine eşitlenebilir. Ancak tam olarak birbirinin aynısı olması mümkün değildir. Çünkü burun deliği seviyeleri farklıdır. Bu nedenle mümkün olduğunca en benzer görüntü elde edilmeye çalışılır. Kimi zaman delik deri içine kıkırdak destekler koyulması gerekebilmektedir.
Burun ameliyatı SGK tarafından karşılanır mı?
Burun estetiği ameliyatı özel ve kişinin estetik ihtiyaçları için tercih edildiği için devlet tarafından karşılanmamaktadır. Devletin karşıladığı burun işlemleri burun içinde nefes alma sıkıntısı yaratan burun ucu eğriliği ya da burun içi konkaların küçültülmesi gibi işlemler bulunmaktadır. Bazı durumlarda ise estetik müdahale olmadan nefes alma sorunlarının düzeltilmesi mümkün olmayabilir. Böyle bir müdahale burunda ciddi şekil bozukluklarına neden olabilir.